STROJNISTVO.com • Poglej temo - "1-taktni" motor

"1-taktni" motor

Pomoč pri oblikovanju in uresničevanju inovativnih idej.

Moderator: -M-

Re: "1-taktni" motor

OdgovorNapisal/-a Deutz » 20.7.2023 12:00

Žerjavar napisal/-a:....Si kar določil, da je takt določen kot vrtljaja motorja (4 taktni ima dva vrtlaja) .Zmenimo se, ali je takt ena faza termodinamičnega procesa ali pa določen k0t vrtljaja motorja. Za mene je faza procesa.

Ne vem...!!! To je Vili napisal pred 12 leti !!! :o
Samo citiral sem ... (vir: viewtopic.php?t=14729)
Deutz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 22.7.2023 7:05

sojc:

ja "vili" je napisal kar nekaj tja v tri dni, samo marsikomu ni jasno kaj je to TAKT!!! in indikatorski diagram enaga motorja z notranjim zgorevanjem in enim desnim krožnim "termodinamičnem" procesu preobrazbe plinov, bo šlo, ...

motroji na aškerčevi pri profa urbas, on je bil alfa in omega o znanju o motorjih, na fakc Žun itd, prilagam pa diagrama indikatorskih diagramov po ata KRAUTU...

takti.jpg
takti.jpg (189.29 KiB) Videno 16105 krat

zdaj pa še enkrat in zadnjič za "poznavalce" motorjev, TAKT je po nevem kom samo, premočrtni gib bata od ene mrtve lege do druge mrtve lege, pri ročičnem mehanizmu pa je to 180 st vrtlj. kolenšaste gredi

če pa se vse tiste preobrazbe v enem taktu opravijo v valju se mi pa res jebe in se mi ne ljubi gledat YT idiotizmov, vi pa verjamite v mite, ker nimajo nobenih fizikanih osnov, čisti nateg, pa ni samo to o tem moteoju, je tega sranja na YT... tone..., naj dajo fantje gor indikatorski diagram in ne, da nategujejo folk po celem svetu...
Zadnjič spremenil vili, dne 22.7.2023 13:00, skupaj popravljeno 1 krat.
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 22.7.2023 10:51

vili napisal/-a:motroji na aškerčevi pri profa urbas, on je bil alfa in omega o znanju o motorjih, na fakc Žun itd, .
Glede na tvoje eminentne predavatelje je tvoje znanje o motorjih z notranjim izgorevanjem na visokem nivoju. Jaz se tu ne znajdem najbolje. Me pa moti moderna funkcija "kopiraj in vstavi" . Že Kot ciciban sem moral uporabiti zahtevnejšo " preberi in povej s svojimi besedami".
- Kraut (1964) pravi, da je za 4 taktni motor en takt hod bata med skrajnima legama. Pri 2 taktnem pa pove, da ima le dva takta (kompresijo in ekspanzija). Po priloženem diagramu je vsak krajši kot hod bata iz ene v drugo skrajno lego. Kaj pa je takt pri motorju brez batov?
- Žepna knjiga za strojnike (Springer 1970) pa sledeče: Težko je vtakniti 2000 strani formata 13 x 20 cm v žep. Delovni cikel se razteza čez dva obrata motorja. V diagramu je izenačen hod bata in faza termodinamične krivulj3, ki je opisana za vse 4 takte. Za 2 taktera pove, da delovni cikel traja v enem obratu motorja, izpadeta sesanje in izpuh.
Res je vprašanje, kaj je to takt motorja, če nisi še posebej poudaril da misliš na batni motor.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Mmeister » 22.7.2023 12:52

kAJ ni 4 taktni zato ker na vsak 4ti takt dobiš koristno delo, medtem ko pa na
2 taktni pa na vsak drugi? En takt (eng ''stroke'') je pomik bata iz ene skrajne lege v drugo.

https://www.youtube.com/shorts/4MwrQnr566s
Mmeister
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 22.7.2023 13:06

majstr:

poglej si gornja dva indikatorska diagrama batnih motorjev, eden za 4 taktni eden za dvotaktni malo bolj podrobno, pa ti bo jasno kaj se dogaja v batnem motorju pri posameznem TAKTU, bo šlo...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 22.7.2023 13:15

vili napisal/-a: ti bo jasno kaj se dogaja v batnem motorju pri posameznem TAKTU, bo šlo...
Ni vprašanje, kaj se dogaja v taktu. Vprašanje je, kaj je takt, je to hod bata ali termodinamična krivulja (kaj se dogaja).
Po moje hod bata odpade. Po gornjih navedbah ne velja ista definicija za 2 ali 4 taktni motor. Ali ima motor z notranjim izgorevanju brez bata tudi takt?
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Karl Benz » 22.7.2023 15:13

Dileme v resnici ni. Morda je problematična slovenska beseda "takt", ki jo lahko tolmačiš tako ali drugače. Če pogledamo angleško besedo: stroke = gib, hod - potem ni dvoma.
4 - stroke engine je motor s 4 hodi bata da se opravi vse kar je potrebno. In identična logika velja za 2-stroke engine.
Takt = gib/hod od ene mrtve točke do druge.
Karl Benz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Mmeister » 22.7.2023 17:41

vili napisal/-a:majstr:

poglej si gornja dva indikatorska diagrama batnih motorjev, eden za 4 taktni eden za dvotaktni malo bolj podrobno, pa ti bo jasno kaj se dogaja v batnem motorju pri posameznem TAKTU, bo šlo...

Se strinjam vili, stroke je sicer zelo jasno ampak pri rotacijskih izvedbah se pa v diagramu vidi sprememba volumna, in posledično kakšen je proces.
Mmeister
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Mmeister » 4.8.2023 20:58

Evo, o takem igračkanju jaz sanjam 8)

https://www.youtube.com/watch?v=seHWJMKwOQQ
Mmeister
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 6.8.2023 9:54

no ločiti moramo "takte" pri batnih motrorjih in pa štirih fazah preobrazbe plinov v nekem termo dinamičnem procesu, ta proces se pa lahko opravi v batnih motorjih ali pa v turbo reakcijskih, turbo rotacijskih motrorjih , še vedno so žtiri preobrazbe plinov in sicer v desno bo šlo... ali pa, če pogledate eno termo elektrarno..., v enem hladilniku, toplotni črpalki je pa levi proces..., pa vzemite kakor hočete...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Slavcr » 6.8.2023 10:43

Po ZKP je takt nekaj ritmičnega, ponavljajočega. Zame je to hod bata, glede na katerega se faze izgorevalnega procesa izvedejo v 2 ali 4 taktih. Tako, kot 'folk' govori.
V turbinah, reakcijskih motorjih, raketnih ! motorjih pa proces teče zvezno, vse faze istočasno, tam ni nobenih taktov, nobenega ponavljanja.
Posebnež je Wankel, kjer je edino logično vzeti za takt en vrtljaj (ki se pač ponavlja), v katerem se izvede celoten cikel, torej je Wankel enotakten ?! Ali pa kvečjemu zvezen?
Slavcr
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 6.8.2023 11:03

eno moje igračaknje dvajst + let nazaj, imam tudi animacijo pa je ne znam obesit tu gor...

wanjel01.JPG
wanjel01.JPG (30.03 KiB) Videno 15401 krat
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 6.8.2023 11:13

slavc:
so se pa pred nevem koliko destletji igrali tudi z reakcijskimi motorji brez gibljivih delov, brez kompresorja in turbine, se mi zdi, da so jim pravili turbo fanski ali nekaj podobnega, bi moral iti pogledat v enciklopedijo..., ja raketni motorji pa nosijo v rezervoarjih, v plašču rakete odsidant in gorivo, potem je pa vse podobno kot v turbofanskih, če se ne motim..., zgorevanje in ekspanzija, pa izpuh in hlajenje...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a CADfreak » 6.8.2023 15:43

Pozdrav.

Vili, turbofan je tole:

Slika

Turbo je od turbine "Fan" pa od tistega velikega ventilatorja spredaj. Lopatic ko igel na starem ježu! Večina aktualnih potniških letal leti s takšnimi motorji.

Ti pa misliš na pulzni reakcijski motor, kjer obstajata dve izvedbi. Ena je z gibljivimi deli - ventili (najbolj "slaven" primerek te sorte je Argus As 014, ki je Hitlerju poganjal njegovo V1) in pa izvedba brez gibljivih delov - valveless pulsejet:

https://en.wikipedia.org/wiki/Valveless_pulsejet

https://www.youtube.com/watch?v=cFK2B6txOL8

https://www.youtube.com/watch?v=qwuDkOB9Jik

V upanju, da je to deževje bilo prijazno do vas...

Jože
CADfreak
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a vili » 6.8.2023 16:08

cad:
ja res sem malo pomešal zadeve, ampak smo se zatopili, ja oni na V1 je imel loputo in je pokalo ko je letel nad anglijo..., ja potem je pa še tisti brez loput..., hvala in oprostite za spodrsljaj..., ja res večina letal je danes na teh motorjih... :D :D :D, angleži so jih V1 sestreljevali kot glinaste golobe, s špitfajerji so jih pa dohiteli in jih s krilom spravili v strmoglavljenje..., so jim zjebali giro..., pa je padlo..., mislim, da je o tem nekaj pisel klosterman v svoji knjigi...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Inovativnost, podjetniške ideje in projekti

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov